27 feb. 2013

Sportlunch

 
 
Det finns nackdelar med att jobba kväll, men idag kan jag inte komma på en enda. Hade dessutom turen att träffa Johanna, som körde sportlunch.

26 feb. 2013

Jag hjärta Blå spåret

 
 
Kommer ni ihåg hur lyrisk jag var när jag (med viss hjälp) hittade Blå spåret i Stångtjärn i somras? Precis samma lyckokänsla fick jag i dag när jag av en händelse hamnade på Blå spåret. I Stångtjärn. Det verkar vara ett spår som många går och/eller springer även vintertid, och det var ju upptrampat och hur fint som helst! Varför tänker jag aldrig? Ville gärna se VM, så jag hann bara runt halva i dag, men nästa vecka blir det garanterat hela.  

25 feb. 2013

Ah!

 
 
Som jag har längtat efter sportlovsvädret! Är nästan beredd att förlåta Pohlman, och att benen saknade all tendens till form spelar nästan ingen roll det heller. Amen.

23 feb. 2013

Oskuldsdödaren


Förra helgen käkade jag middag med tre som jag har tagit långfärdsskridskooskulden av. I dag blev det en till, och jag vet att det finns ytterligare några stackrare ute där. Har inte bestämt mig för om jag ska vara nöjd eller inte.

22 feb. 2013

Halv pyramid


Det började med att grannen körde ett mastodontpass, med runt ett par timmar effektiv intervalltid. Sen läste jag om Jörgen Brink (i Erik Wickströms eminenta Vasalöparen), och om hur Wolfgang Pichler dubblade intervalltiden till en timme. Så jag knatade väl till friskis och sprang 15x4 min. Nej, det gjorde jag förståss inte, men jag testade i alla fall att gå lite utanför bekvämlighetsbubblan. Nästa gång, då får det bli på riktigt.

20 feb. 2013

Funbeat-testet #83 - Indoor walking

Vad: Indoor walking, Friskis Borlänge, 40 minuter. Fullsatt sal.
Passbeskrivning: "Indoor walking är en enkel konditionsträning som alla kan vara med på. Kliv bara upp på “Walkern”, greppa styret och börja gå! Hela kroppen engageras och du blir skönt svettig. Belastning, utgångsställning och tempo varieras under träningen, men grundkänslan är som att svävande jogga i en lätt uppförsbacke. I passet växlar du sedan mellan att greppa styret eller de två stavarna som pendlar på var sida i takt med dina steg. Du jobbar också fritt med armarna i vissa avsnitt och tränar då extra din hållning, balans och bålstyrka. Belastningen styr du med en liten ratt, vilket gör träningen precis så lättsam eller tuff som du önskar."
Tidigare erfarenhet: Jag trodde att jag skulle gå på ett löpband, men så var det ju inte. Crosstrainer har jag stått på en gång tidigare.
Hur det var: F&S Borlänge har ungefär 12 iw-pass i veckan, de flesta fullbokade några dagar innan, poppis Alltså. Det jag gick på bestod av 100% tjejer i varierande ålder. Kort genomgång av 'positionerna'; med och utan stavar, och ett mellangrepp. Själva passet var uppbyggt som ett spinpass med några backar och fartökningar. Men precis som förra gången hade jag svårt att hitta steget, vill liksom springa, men kan inte. Hade svårt att hitta lagom belastning också, blev lätt så tungt att det inte gick att hålla tempot, eller så lätt att det inte blev jobbigt. Skulle nog behöva öva lite mer. På dom här maskinerna gick det inte att justera steglängden, vilket jag inte tycker är positivt. (Fö samma märke som på F&S Faluns cyklar, samma slags reglage, wattmätare och display. Jag snittade 235 watt och brände 540 kalorier, halleluja).
Borgskala: 15, jobbigare än vad det ser ut att vara på pulskurvan.
Kulskala: 3, inte alls min grej.
Förmodad träningsvärk: Ingen.
Igen: Nej, jag tycker att det går att träna mer effektivt på roligare sätt. Men det är vad JAG tycker, det kanske är precis det här som är din grej!

Klenis

Satte in några välbehövliga minuter på mitt stakkonto. Oj oj oj vad klen jag är.
Spåret vid Norslund blev väl inte direkt charmigare sen dom tog bort alla träd och byggde ett köpcentrum. Men det är snälla backar.

19 feb. 2013

Funbeat-testet #82 – Muay thai


Vad: Muay Thai, thaiboxning, med Falu muay thai, Östra skolan. Ungefär 15 pers, 130 minuter.
Passbeskrivning: "Vill du börja träna för att må bättre, få bra kondition, hålla dig i form eller vill du träna för att gå match? Vi på Falu Muay Thai Klubb ค่ายมวยธุระเเพง ธ. ลูกพระธรรม har öppet hus för alla som vill prova på Muay Thai / Thaiboxning".
Tidigare erfarenhet: Jag provade en gång för några år sedan, mest för att en kompis ville ha sällskap. (Jag blev inte så imponerad den gången, men min kompis fastnade totalt i thai-träsket, började träna nästan varje dag, och har gått match)
Hur det var: Seriös uppvärmning, sen blev gruppen uppdelad i nybörjare och resten. Vi newbies övade teknik en dryg timme: sparkar, slag och försvar. Vi var ganska många nybörjare, och kanske drog det över lite på tiden, för vi hann inte med så mycket "fys" som det var tänkt. Men några parövningar och slagkombinationer, lite styrka och pyttelite stretching på slutet hann vi med.
Kulskala: Jag hade ganska låga förväntningar, men det här var något helt annat än förra gången jag provade. Nu var det ordning och reda och ganska genomtänkt upplägg. 7.
Borgskala: Teknik är inte så jobbigt, i alla fall inte om man som jag måste tänka samtidigt. Men jag såg ju hur dom tuffa killarna körde, så det skulle nog kunna vara hur jobbigt som helst. För mig i dag: 13.
Förmodad träningsvärk: Ja! I rygg och höftböjare framför allt.
Igen: Tja, det är ingen dum träningsform. Gillar ju kampsportsdisciplinen och att alla tränar tillsammans. Men dom tuffa killarna är så tuffa att man knappt vågar kolla på dem, upplever thaiboxning som mer macho än exempelvis taekwondo och judo. (Det är å andra sidan baserat på ett enda provtillfälle och kanske inte är helt reliabelt). Men när jag var och kollade på thai-matcher var det riktigt otäckt. Så nä, jag tror inte det.

Nya Mördarbacken

 
 
 
"Det står ett varv på milen med full gas på lappen", så det körde vi och det gick riktigt bra. Sen provade vi världscupbanorna med nya Mördarbacken, som alltså inte har samma sträckning som SM-banorna. Ursäkta språket, men SATAN vilken tuff bana! Sista hundra meterna ungefär på Mördarbacken har blivit en vägg och känns betydligt brantare än tidigare. Och nerförskörningen är inte att leka med heller. Eliten åker bara 15 km på skidspelen i år, vilket borde innebära tre vändor i backen, men jag tror att det kommer räcka för att bli trött.

18 feb. 2013

Hur kuperat är Lidingöloppet egentligen?

 
Har hört att det ska vara en och annan backe i det där Lidingöloppet. Sprang på I13 i dag (apropå inget var grusvägarna fantastiskt välplogade) och tyckte att det var rätt kuperat. Skrapade enligt min garmin ihop 240 höjdmeter på strax över 17 km. Försökte sen hitta hur många höjdmeter man ska överleva på Lidingö och blev rätt knäckt. 550 verkar flest rösta på på internet, men det fanns gissningar på allt mellan 300 och 1 000. Hittade en tråd som diskuterade precis det här, men blev inte mycket klokare. Är det nån som vet?

16 feb. 2013

Träningsläger

 
Min kompis Jennie åkte hela vägen från Stockholm för att få åka på vit snö. Ni vet det där ordet som jag avskyr, för att det används för mycket, är det enda jag kommer på för att beskriva hur det var i Sörskog i dag. Magiskt – som i en fantasivärld. Vi hann med en sväng på Runn efter tävlingarna, riktigt fint där också. Passa på i morgon!

15 feb. 2013

Panikergo

Har nästan lyckats förtränga att jag ska åka Stafettvasan om två veckor. En kort sträcka visserligen, men om det är tråkigt att vara värdelös själv blir det ju tio gånger värre om man dessutom sumpar för ett helt lag. Min klassiska träning de senaste 365 dagarna består av: 60 minuter med fästvalla och 80 minuter stakning. 10x1 minut på skierg i dag var mycket mer än jag orkade. Nån som har ett tvåveckors superprogram att dela med sig av? Tack på förhand.

Manchester

 
Hade nästan glömt bort att det kan gå lätt att åka skidor.
I dag var det fantastiskt fint på Lugnet – rekommenderar ett besök!

13 feb. 2013

Öka!

Underlaget lämpade sig bäst för inomhuslöpning i dag. 4x4, med för mig bra fart och hög puls, kändes oförskämt bra. Tillskriver känslan mitt nya, smarta jag och bjussar på 90 snabba minuter som gör långsamt till fullständigt omöjligt. Här.

12 feb. 2013

Runn 200 k

 
200 km skridskor, jo det finns faktiskt folk som åker det frivilligt. En hel drös till och med. Ungefär 40 holländare och tre av mina klubbkompisar ställde upp i dagens lopp, som är en del i Runn Winter Week. Jag åkte med några varv, men var inte allt för besviken över att behöva åka till jobbet.

11 feb. 2013

Jungfruberget – inget för veklingar

 
Försöker undvika hårt underlag och hamnade därför på Jungfruberget i dag. Och där fick jag väl så att jag teg. Det gick ungefär lika snabbt som att springa i vatten och var mycket bra för min karaktär. Fick i alla fall ordentligt med frisk luft i lungorna och trampar med glatt humör till min stol på Ingarvet.

Funbeat-testet #81 – Kinect

Nej, så här hoppar man inte. Men det var det minst bedrövliga kortet från självutlösarserien. Se nedan.
Vad: Xbox-spelet River Rush, som man spelar med Kinect, (som alltså är ett dataspel som man inte spelar sittande i soffan). En knapp timme, själv, i en förort till Kungliga Hufvudstaden.
Passbeskrivning: Dataspel som träning, kan det vara nåt? Jag ville testa. (Dessutom vill jag bli klar någon gång, och Kinect finns med som träningskategori på Funbeat). "Att spela utan handkontroll innebär att du spelar med hela kroppen. Kinect registrerar dina rörelser. Så om du måste sparka ska du sparka. Om du måste hoppa ska du hoppa. Du vet redan hur man spelar. Allt du behöver göra nu är att resa dig upp ur soffan".
Tidigare erfarenhet: Förra gången jag spelade dataspel var på 80-talet, och spelet hette Kings quest. Det var hur spännande som helst och tog en evighet och jag blev aldrig klar. Nymodigheter som handkontroller har jag aldrig provat. Jag är en katastrof på alla kombinationer av tv/data och spel. 
Hur det var: Alltså, det här kinect är ju värsta hi tech-grejen! En sensor läser av var man står och hur man rör sig. (Kinect skapar ett digitalt skelett av dig, baserat på djupdata (!!!)) Mitt spel gick ut på att hoppa över och gå runt saker. Jag hoppade rätt mycket, men tyvärr var spelet lite knackigt, så det blev mycket "stand by, your sensor is starting up". Ungefär lika mycket som jag hoppade.
Kulskala: Det är ju bättre för mig att slippa tänka på vilken knapp man ska trycka på, men jag blir ändå mest arg för att jag är så oerhört talanglös. 5. (Ja, jag erkänner. Det är lite kul när man klarar en bana)
Borgskala: Tja, om man skulle stå och hoppa jämfota oavbrutet en timme är det klart att det skulle blir ganska jobbigt. Nu fick jag ganska mycket ofrivillig vila, så det blev inte så blodigt. 10, jag blev i alla fall varm. Det finns massor av spel, och vissa verkar vara inriktade på dans, träning och viktminskning.
Förmodad träningsvärk: Om jag hade skrivit det här dagen efter hade jag skrivit ingen alls. Men nu är det dagen efter, och jag har träningsvärk i vaderna.
Igen: Svårt att sammanfatta. Det är ju inte samma sak som att springa. Å andra sidan är det förmodligen ganska mycket bättre träning än att sitta still i soffan. Jag skulle kunna prova igen, men kommer inte att lägga in det i mitt imaginära träningsprogram.
Snittpuls: 86.
Special Olympics nästa.


7 feb. 2013

Huggfritt

 
Jag väljer mina skiddagar med omsorg, helst ska det toksnöa så att det garanterat går tungt. Vallade mina skidor i går (första gången den här säsongen), så det högg i alla fall inte. Men man fick inte så mycket gratis direkt i dag heller. Intervaller med Staffas, som stakar rakt in i led tre på lördag.

6 feb. 2013

Stora skridskohelgen

 
Suveränt fint på isen i dag, dessutom hade jag mycket trevlig sällskap. Ni har väl koll på att det är Runn winter week i helgen? Som vanligt massor med aktiviteter (snow-kiting, sparktävling, hockeymatch, isracing); tjuvstart på fredag kväll med en marschalltur, Ornäsrännet på lördag och Runnskrinnet på söndag. Veckan efter fortsätter det med tävlingar för holländska fartfantomer och såna som gillar att åka 20 mil, men helgens lopp riktar sig till alla som gillar att åka skridskor i valfritt tempo. I princip alla pengar gå till föreningen Runn-is, som ser till att vi har plogade banor i världsklass, och riktigt fina priser lottas ut bland alla startande. Ut och åk!
 
Lördagens Runnskrinn går på Ösjön, har ni sett Niclas grymma film?